Na Slovenski izseljenski matici so v četrtek, 15. 2. 2024, predstavili knjigo Janeza Roglja, dolgoletnega glavnega tajnika SIM, Zgodbe slovenskih izseljencev v sliki in besedi – 1. del. Gre za monumentalno delo, ki predstavlja kamenček v mozaiku slovenskega izseljenstva.

»Vsak izid knjige je praznik in danes je praznik tako za avtorja kot tudi za slovenske izseljence,« je na izjemno dobro obiskani predstavitvi uvodoma dejal predsednik Združenja SIM dr. Boris Jesih. Po besedah Vesne Humar, državne sekretarke na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, je velik obisk znak zanimanja za to posebno temo, ki jo v svoji knjigi odstira Janez Rogelj. »Pomembno je, da se ohranijo zgodbe posameznic in posameznikov, ki so gradili slovensko skupnost v tujini,« je dejala Humarjeva. Akademik prof. dr. Boštjan Žekš, ki je v knjigi napisal predgovor, pa je poudaril, da se je avtor s Slovenci po svetu dolga leta ukvarjal z dušo in srcem ter dodal: »Mislim, da smo z odsekanjem noge SIM naredili veliko napako, z uničevanjem pa nikoli ne moremo naprej.«

Razveseljivo je, da je knjiga šele prvi del širšega opusa, kar je razvidno tudi iz besedila. Ta poleg uvodnega dela predstavlja slovensko izseljevanje pred letom 1950, ko je bilo Združenje SIM ustanovljeno, govori v glavnem o ustanavljanju SIM in njenem delovanju do leta 1991. Temu delu avtor doda še poglavji o Slovencih na Švedskem in v Braziliji.

Predstavitev v prostorih Matice je popestril primorski glasbenik Drago Mislej Mef s pesmimi, ki so se tematsko povezovale z izseljenstvom.

Blanka Markovič Kocen

Foto: B. M. K. in Ženja Simonič