V torek, 6. februarja, s pričetkom ob 20. uri, je v banjaluškem hramu kulture Banski dvor pred slovenskim kulturnim praznikom v organizaciji Društva Slovencev Triglav potekal koncert komorne glasbe. Kot vsako leto so se Triglavčani potrudili Banjalučane počastiti s pomembnim kulturnim dogodkom.

Tokrat so nastopili banjaluški akademski glasbeniki pod vodstvom članice našega društva, violončelistke Lidije Paulin. Poleg Lidije so nastopile Marija Pilipović – flavta, Sonja Vojvodić – violina, Srna Majar – viola in Katarina Babić – violončelo. Izvedena so bila dela: W. A. ​​Mozart, Kvartet za flavto, violino, violo in violončelo, D-dur št. 285; J.S.Bach, Suita za violončelo št.3; Z.Kodaly, Duet za violino in violončelo op. 7. Svetovna dvorana Banskega dvora je bila premajhna, da bi sprejela vseljubitelje tovrstne glasbe. Mladi umetniki pa so se trudili, da bi bila izvedba na najvišji ravni, tako da je bil njihov nastop nagrajen z dolgim aplavzom.

O Prešernu in Društvu Triglav

Bernarda Pleša je pred začetkom koncerta podala uvod v prireditev ter orisala osebnost in delo Franceta Prešerna. Ob tej priložnosti smo se spomnili delovanja Društva Triglav iz prejšnjega obdobja, ko sta na naših prireditvah in gostovanjih doma in v tujini nastopala »Trio fantastiko« in Otroški pevski zbor Mladi Jenkovci, katerih članici sta bili med drugimi Lidija Paulin in Sonja Vojvodić.

Lidija Paulin gradi uspešno mednarodno kariero

Lidija Paulin je stalna članica od leta 2014, zdaj pa je vodja sekcije violončelov in solistka Sarajevske filharmonije, nosilka prestižnih nagrad in naslovov z mednarodnih tekmovanj in festivalov. Sodelovala je s priznanimi glasbeniki, kot so Aleksandar Serdar, Konstantin Bogino, Simon Trpčeski, Violeta Smailović-Huart, Eva Šulić, Kanae Endo, Vasily Shcherbakov, Wladimir Kossjanenko, Manhattan String Quartet, Deborah Wong in mnogi drugi. Nenehno se izpopolnjuje in gradi uspešno mednarodno kariero. Obiskuje zadnji  letnik doktorskega študija v Beogradu, obenem pa dela kot profesorica na banjaluški akademiji umetnosti.

Mladen Lunić