Goriški literarni klub GOvoRICA , ki obstaja  trinajst let, se trudi tudi s slovensko besedo v zamejstvu in med izseljenci. Tretje leto zapored se je na povabilo Društva Kredarica  udeležil Slovenskih kulturnih dnevov v Novem Sadu.

Od poezije in proze h glasbi

Pripravil je literarni večer, ki ga je popestril z glasbeno točko in slikarskim ustvarjanjem. Člani: Sabina Vostner, kantavtorica in pesnica, je na kitari  z lastno skladbo uvedla v literarni večer, kasneje pa se je vključila z branjem poezije. Andrej A. Golob, pesnik in urednik Govoriških zapisov, je predstavil literarno glasilo kluba in prebral nekaj svojih pesmi, ki jih zapisuje v bohoričici. Bore Mitovski je  spregovoril o lastni izseljenski izkušnji in nadaljeval s svojo poezijo,  Tanja Ocelić pa je iz svoje pesniške zbirke prebrala nekaj krajših pesmi. Darinka Kozinc, ki je povezovala večer in skozi pogovor predstavila sodelujoče,  je zaključila s kratko zgodbo Mon cheri iz zadnje knjige na temo aleksandrink, ki je ganila poslušalce.  Zrinka Ocelić iz KUD Goriška Paleta pa je med literarnim večerom likovno ustvarjala in svoje delo-karikature nastopajočih podarila Društvu Kredarica. Literati so večer zaključili s slovensko ljudsko pesmijo ob kitari in k petju pritegnili celotno dvorano.

Pred pričetkom literarnega večera so otroci in mladostniki, ki živijo v Novem Sadu,  pod vodstvom mentorice, učiteljice slovenskega jezika, pokazali svoje znanje slovenščine. Posvetili so se Karlu Destovniku Kajuhu in Ivanu Tavčarju.

Dvojezična slikanica kot pripomoček pri učenju slovenščine

Goriški literarni klub je ob pomoči pridobljenih razpisnih sredstev na Uradu Vlade RS za Slovence po svetu izdal dvojezično slikanico z ekološko tematiko, Radi imamo svoj planet. Knjige je podaril najmlajšim in Društvu Kredarica kot pripomoček pri pouku slovenskega jezika. Pri izdaji knjige je z nasveti in končnim jezikovnim pregledom sodelovala tudi prevajalka Katja Juršič Huzjan, sicer članica Društva Kredarica.

Za ohranjanje slovenskega jezika se ni bati

Goriški literarni klub GOvoRICA je vedno znova navdušen nad prijaznim sprejemom in izjemnimi poslušalci, tudi najmlajšimi in mladimi, ki z ljubeznijo gojijo slovenski jezik in dobesedno vpijajo vsako izgovorjeno besedo ter znajo izraziti navdušenje nad slišanimi literarnimi deli. Celoten dogodek je snemala televizija Pančevo, ki je s poudarkom na slovenskem jeziku posnela tudi izjave nastopajočih.

mag. Darinka Kozinc, predsednica GLK GOvoRICA

Foto: arhiv kluba