Tretjo novembrsko soboto je Društvo Slovencev Republike srbske “Triglav” iz Banja Luke organiziralo tradicionalno XXIV. martinovanje, ki se je odvijalo v prostorih tamkajšnjega Mladinskega centra. Prireditev sem spodaj podpisana predstavnica Združenja SIM obiskala v spremstvu slovenske izseljenke iz Avstralije, Mojce Cvetkovič.

Tradicionalna slovenska prireditev je posvečena svetemu Martinu, zavetniku vinogradov in vinogradnikov, v programu pa so  nastopili otroška folklorna skupina in MePZ Davorin Jenko ter dolgoletni prijatelj društva Peter Kirič iz Ormoža, ki  je na humoristični način izvedel tradicionalni krst vina. Nato je vse prisotne animiral glasbenik Nikola Novaković, ki prihaja iz Umaga. S plesom in prijetnim druženjem ob jesenskih dobrotah smo v vinskem vzdušju počastili krst vina.

Slavnostna govorca sta bila slovenski veleposlanik iz Sarajeva Damijan Sedar in Nevena Blagojević Podrić z oddelka za kulturo, socialno varstvo, društva občanov in verske skupnosti Občine Banja Luka, navzoče pa je pozdravil tudi novi predsednik društva Mladen Lunić.

Prireditve se je udeležil tudi Dr. Zvone Žigon, namestnik veleposlanika in pooblaščeni minister v BIH.

Besedilo in foto: Ženja Simonič