V organizaciji Slovenskega kulturnega društva Pula je sredi oktobra v tem istrskem mestu potekala prireditev Dnevi slovenske kulture v Istri 2023, ki smo ji 14. 10. prisostvovali tudi predstavniki SIM, poleg predsednika dr. Borisa Jesiha še Ženja Simonič v družbi naše izseljenke iz Avstralije,  Brisbena, Mojce Cvetkovič. Prireditev se je odvijala v Italijanski skupnosti Circolo, kjer je čudovit prostor za kulturne dogodke. 

Uvodoma so prisotne nagovorili predstavnik Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu David Stupica, namestnik Veleposlanika Republike Slovenije v Zagrebu Miha Fatur, namestnica predstojnice Oddelka za Italijansko skupnost in druge etnične skupnosti istrske županije Jessica Aquavita, predsednik Slovenske izseljenske matice dr. Boris Jesih,  iz kabineta puljskega župana gospa Iva Mapanović in predsednica Puljskega društva Danica Avbelj.  Ob robu prireditve je bila na ogled tudi razstava Slovenske izseljenske matice z naslovom Od leta 1951. 

Po nastopu Članov Puljskega zbora Encijan smo prisluhnili koncertu citrarske skupine Notice iz Domžal pod vodstvom Petra Napreta.   Kulturnemu programu je sledila bogata pogostitev in dolgo druženje. Seveda sva si z Mojco ogledali tudi mesto Pula, kjer še vedno stoji veliko lepo ohranjenih zgradb iz rimskih časov. Ker so bile temperature še poletne, sva si privoščili tudi še zadnje kopanje v morju. 

Za zaključek lahko povem, da so Slovenci v Istri videti srečni in zadovoljni.  

Besedilo in foto: Ženja Simonič