Združenje

Slovenska

izseljenska

matica

... že od leta 1951

Spletna revija...

Društvo:

Nazaj na seznam…

Participant Info

Naziv
Naš dom - Asociación Civil San Justo
Država
Argentina
Naslov
Hipolito Yrigoyen 2756 , San Justo (1754), Buenos Aires
Telefon
54 11 46514914 / 54 11 4484-8028
Fax
54 11 46514914
Predsednik
Prof. Karel Groznik
E-pošta
ndsanjusto@yahoo.com.ar
Datum ustanovitve
Število članov
700
Druge aktivnosti
Družabna srečanja otrok, mladine, Zveze mater in žena, mladcev in mladenk ter upokojencev; razni tečaji; vzgojna in razna predavanja, redni in mesečni sestanki vseh organizacij ter občni zbori; mladinska taborjenja ter izleti; koncerti; odrske predstave; itd.
Opis
Naš dom San Justo se je rodil iz idealizma in navdušenja. Potreba po lastnih prostorov je bila nujna kot zrak za življenje; poleg družabnih prireditev je Dom ugodil prijetne učilnice za osnovnosolški živžav, nudil primeren prostor za petje in odrske predstave, odgovarjal na kulturna vprašanja in zahteve, omogočil predavanja in spominske proslave, privabil je športnike, spodbujal kulturna srečanja, vabil na podjetniške razstave, mladini postal zatočišče. Naš dom ima vedno odprta vrata za vsako prireditev, ki naj bi nosila jasen in visok cilj: ohranitev zvestobe slovenstvu, tradicij, globokemu katoliškemu verovanju ter ljubezni do svobode. Z leti so se rojevale nove organizacije in nova delovanja, ki so se razvijajo in razkošno živijo pod streho Našega doma. Geslo Doma so povzete po besedah pesnika mučenca Franceta Balantiča: »Dobil sem svoj dom na tujem«. S temi besedami se razodeva želja, da bi Naš dom postal otok Slovenije v argentinski pampi. Mlajše generacije so željo dopolnile z vodilom: »Združeni v bodoči rod«, torej geslom, ki priča o naši želji po kontinuiteti in po povezanosti. Skratka, Naš dom San Justo zvesto sledi svojim namenom in ciljem, kot je bilo zapisano ob otvoritvi: »Naš dom ima prvi in glavni namen vzgajati naše otroke in mladino v slovenskem duhu, starejšim slovenskega duha ohranjati in jim nuditi tisto, kar bi se dalo primerjati domovini. Ustanovili smo ga z željo, da bi se v tem Domu lahko vsakdo pomenil o vsakdanjih problemih, kjer bo vsak našel čas za rojaka, s katerim bo pokramljal po domače. Vsi pa bomo imeli dovolj prilike za kulturno udejstvovanje
Koledar srečanj
Pustna veselica Križev pot Priprava butaric in barvanje pirhov Velikonočna akademija Priprava na vsakoletno romanje na Marijino svetišče / Šmarnice Procesija sv. Rešnjega Telesa Dan državnosti Spominska proslava žrtev vojne in revolucije Očetovski dan Člansko kosilo ali večerja Tombola - srečolov Prijateljsko in misijonsko kosilo Proslava šolskih otrok na cast sv. Alojziju Družinska nedelja Slomškova proslava Krajevni mladinski dan Obletnica doma Materinski dan Vsakoletna srečka avtomobila – večerja s kulturnim nastopom Miklavževanje Božičnica – Božična akademija Silvestrovanje Dodatne dejavnosti: Razna predavanja, koncerti, gostovanja zborov iz Argentine in tujine (Slovenija, zamejstvo, itd.), gledališke igre; športna tekmovanja in turnirji; tečaji in druga srečanja; dnevi duhovnosti; razne akcije (zbiranje hrane in obleke za potrebne, itd.); udeležitev volitev v Sloveniji; udeležitev na vse krajevne prireditve bratovskih domov ter krovne organizacije, Slovenske hiše in Dušnopastirstva; letni sprejem Medorganizacijskega sveta; sodelovanje in/ali priprava Slovenskega dne; vzdrževanje arhiva; redna poročila vseh dejavnosti v slovenski časopis.

Nazaj na seznam…

Program

 

Program

Natečaji

Seznam društev

 

 

 

 

 

 

Dobrodošli doma

 

 

 

 

 

 

SIM arhiv RS

 

 

 

 

 

 

Galerija

 

 

 

 

 

 

SIM blogerji