Združenje

Slovenska

izseljenska

matica

... že od leta 1951

Spletna revija...

Društvo:

Nazaj na seznam…

Participant Info

Naziv
Društvo Slovencev v Mendozi
Država
Argentina
Naslov
Urquiza 335 - 5500 Mendoza
Telefon
Fax
0054 261 421 0008
Predsednik
Milan Nemanič
E-pošta
dsvmendozi@yahoo.com.ar
Datum ustanovitve
Število članov
155
Druge aktivnosti
​Mešani pevski zbor, planinski odsek, mladinske organizacije, Zveza mater in žena, likovna skupina, dramski odsek, mladinska folklorna skupina, nedeljska sv. maša, dekliški zbor Encijan.
Opis
​Večina se je tu naselila po drugi svetovni vojni zadnje mesece leta 1948 in v začetku 1949. Bile so to predvsem številne družine z malimi otroki, skupno približno 400 oseb. Takoj so začeli s skupnostnim življenjem. Najprej so uvedli nedeljsko službo božjo, ustanovil se je pevski zbor, kmalu tudi slovensko društvo s prosvetnimi in družabnimi prireditvami. Sledila je ustanovitev dekliške in fantovske organizacije. Naša skupnost ima lep Dom, zgrajen izključno s prostovoljnimi prispevki rojakov in prostovljnim delom, zlasti mladine. Stavba je enonadstropna in obsega prostorno dvorano z gledališkim odrom, šolskimi prostori, obsežnim igriščem, ki zadostujejo za lepo dejavnost. Vsako nedeljo in ob cerkvenih praznikih se daruje sv. maša. Ob sobotah zjutraj se zbirajo osnovnošolski otroci k pouku verouka, slovenščine, domoznanstva ter petja. Zelo razgibana je dejavnost mladine. Organizirajo taborjenja v naravi, gojijo šport, sodelujejo pri odrskih predstavah, vsako leto priredijo mladinske dneve, itd. Zveza mater in žena si prizadeva predvsem na dobrodelnem področju. Planinski odsek oskrbuje planinsko kočo Jože Kastelic, imenovano po prvem slovenskem dušnem pastirju, ki se je smrtno ponesrečil na Aconcagui leta 1941.
Koledar srečanj
anuar in februar: zaradi počitnic ni večjega delovanja. marec: začetek Slovenskega osnovnošolskega tečaja, Veliki teden. april: Planinska prireditev, Markova nedelja, koncert pevskega zbora. maj: Marijino romanje, Občni zbor Društva. junij: spominska proslava vseh padlih žrtev revolucije in v drugi svetovni vojni, Dan državnosti in javna prireditev na Trgu Republike Slovenije. julij: zimske počitnice in taborjenje naraščajnikov ter mladine v planinski koči "Jože Kastelic" v Los Penitentes. avgust: Koline - skupno kosilo, sprejem novih članov Društva. september: Otroški dan - izlet v naravo, proslava Antona Martina Slomška. oktober: Mladinski dan, odrska predstava dramskega odseka. november: kuharski tečaj slovenskih narodnih jedi. december: razstava likovne skupine, sklepna šolska prireditev, Sv. Miklavž, božič insilvestrovanje.

Nazaj na seznam…

Program

 

Program

Natečaji

Seznam društev

 

 

 

 

 

 

Dobrodošli doma

 

 

 

 

 

 

SIM arhiv RS

 

 

 

 

 

 

Galerija

 

 

 

 

 

 

SIM blogerji