Združenje

Slovenska

izseljenska

matica

… že od leta 1951

Spletna revija…

Združenje SIM obiskal resorni minister Matej Arčon

 

Predsednik Združenja SIM dr. Boris Jesih se je ministru uvodoma zahvalil za letošnje financiranje, ki je Matici omogočilo nadaljevanje začetih in načrtovanih projektov. »Trudimo se uresničevati projekte, zlasti tiste, ki so ustaljeni, kot, denimo, poletna jezikovna šola, ki jo obiskujejo Slovenci iz Evrope in tudi iz ZDA, ter likovna kolonija ob udeležbi tako amaterjev kot tudi akademskih slikarjev,« je pojasnil. Ministru je bila predstavljena tudi publicistika SIM, ki je ključna pri povezovanju Slovencev iz sveta z matično domovino. Predsednik SIM jeizpostavil problematiko prostorov, kjer domuje Matica. Najem le-teh je namreč mogoče podaljšati dvakrat po pet let, a predsednik meni, da bi bilo treba najti sistemsko rešitev oz. stalne prostore. Kot je v nadaljevanju pogovora dejal Jesih, je treba aktualizirati problem sodobnih manjšin, opozoril pa je tudi na položaj Slovencev v prostoru nekdanje Jugoslavije.

Sergij Pelhan, dolgoletni predsednik SIM, je med drugim opomnil na problem, da se je na Matico gledalo kot na sistem iz prejšnjega obdobja, zato so bili odnosi z Uradom slabi, vendar je izrazil upanje na spremembo.

Srečanje Dobrodošli doma bo letos v Vipavi, je ministru povedal Jesih in dodal, da na Matici razmišljajo o informacijski točki, ki bi imela svoj prostor v knjižnici, kamor bi namestili računalnik in kjer bi lahko zainteresirani pridobili želene informacije.

Ministrove pozornosti je bila deležna predstavitev digitalizacije arhiva SIM. Kot je povedala glavna tajnica SIM Jasmina Ilič,  bo prvi del digitalizacije zajel okoli deset tisoč fotografij, potem pa načrtujejo digitalizirati tudi obsežen fond arhivskih dokumentov.

 

 

Minister Arčon je ob koncu srečanja poudaril, bi lahko opravili pregled dejavnosti vseh organizacij, ki se ukvarjajo z izseljenstvom, urad pa bi na podlagi razpisa sofinanciral skupne projekte. »Poiskati moramo točke, kjer se vse organizacije povezujejo,« je dejal minister, predsednik Jesih pa: »Čas je, da presežemo zgodovinske travme.«

 

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen