Združenje

Slovenska

izseljenska

matica

… že od leta 1951

Spletna revija…

Knjiga Ogenj ki je zajel Evropo – izjemno vodilo za razumevanje Slovencev v Italiji

 

V soorganizaciji Združenja Slovenske izseljenske matice in Slovenskega društva za mednarodne odnose je v četrtek, 5. oktobra, potekala predstavitev in razprava  ob knjigi Ogenj, ki je zajel Evropo, Narodni dom v Trstu 1920 – 2020, avtorjev dr. Boruta Klabjana dr. Gorazda Bajca, ki sta spregovorila tako o vsebini knjige kot tudi o vzponu fašistične ideologije v Italiji in širše v Evropi. Razpravo je povezoval veleposlanik in predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose Marjan Šetinc.

Oba avtorja sta zgodovinarja, raziskovalca in prevajalca z bogatimi referencami, rojena Tržačana, ki sta študirala v Ljubljani in Trstu. »V Evropi smo priča širjenju skrajno desnega populizma. V Italiji. Na Poljskem in Madžarskem vladajo skrajno desne stranke, drugod pa se le-te krepijo, kar je za Slovenijo zaskrbljujoče,« je uvodoma povedal Šetinc.  »To je knjiga o vzponu fašizma in ta se ni rodil z Mussolinijem.«  Po njegovih besedah je delo omenjenih avtorjev izjemno vodilo za razumevanje položaja Slovencev v Italiji.

Kot je ob predstavitvi dejal dr. Klabjan, je naš primorski prostor barometer dogajanja na evropskem in širšem globalnem nivoju, pobuda za knjigo pa je bila stoletnica požiga Narodnega doma v Trstu. Dr. Bajc je spomnil na besede znamenitega tržaškega pisatelja Borisa Pahorja, ki je dejal, da bi knjigo morali prebrati vsi Evropejci, ker so v njej korenine zla, ki se je zgrnilo nad Evropo. »Dokler se Evropa ne bo zavedala fašizma, tega problema ne bo rešila,« je poudaril dr. Bajc.

V razpravi, ki je sledila predstavitvi, sta avtorja odgovarjala tudi na zanimiva vprašanja občinstva, kot, denimo, kdo so bili pravi protagonisti požiga, kakšen je metaforični pomen Narodnega doma v Trstu, kako se je na požig odzval Beograd in zakaj do pravega procesa pravzaprav nikoli ni prišlo.  Več o teh vprašanjih pa boste lahko prebrali v intervjuju z dr. Gorazdom Bajcem v oktobrski Rodni grudi.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Jasmina Ilič