Vaši prispevki

Gregorjevo spet tudi v Berlinu

DSC06300

V soboto, 11. 3., en dan pred gregorjevim, so slovenske družine v Berlinu praznovale gregorjevo. Na pobudo priljubljenega slovenskega župnika v Berlinu, g. Izidorja Pečovnika Dorija, je učiteljica dopolnilnega pouka Magdalena Novak ob podpori veleposlanice Marte Kos Marko in Veleposlaništva RS v Berlinu ter ob pomoči Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu letos že tretjič slovenske otroke in njihove družine spodbudila k praznovanju gregorjevega. Učenci so pri dopolnilnem pouku slovenščine, ki ga organizira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS, spoznavali ta stari slovenski običaj in njegov pomen, načrtovali izdelavo hišic in ladjic in se učili slovenske pesmi o pomladi.

17264446_2129130903979851_2677703523438126034_n   17202754_2129130817313193_2939462953065945349_n

11. marca so se zbrali na veleposlaništvu RS v Berlinu, kjer jih je pozdravila in nagovorila veleposlanica Marta Kos Marko. Ob prijetnem druženju so otroci postavili na ogled svoje čudovite hišice in ladjice, ki so jih izdelali doma, in zapeli nekaj pomladnih pesmi. Nato so se zbrani z avtobusom odpeljali do lepega in varnega mesta ob reki Spree. Tam jih je pozdravil g. Izidor Pečovnik Dori. Učenci so ob reki izvedli kratek kulturni program, nato pa prižgali svečke in hišice s svečkami spustili po reki Spree.

17190936_2129130813979860_1504544590681140250_n   DSC06278   DSC06312

Praznovanje gregorjevega postaja med slovenskimi družinami v Berlinu že tradicija, ki razveseljuje otroke in njihove starše in vsako leto privabi številne mlade družine.

20170324_173609-1   20170324_172749-2

   20170324_172927-1   20170324_172740-1

 

Miklavževanje v Berlinu

V soboto, 3. 12. 2016, zvečer je slovenske otroke v Berlinu obiskal sv. Miklavž. Otroci so pod vodstvom učiteljice dopolnilnega pouka slovenščine Magdalene Novak pripravili bogat in zanimiv kulturni program. Program so otvorili predšolski otroci, ki so zapeli pesmi Mi se imamo radi, Mojster Jaka, Ringa ringa raja in Potoček ter recitirali slovensko ljudsko pesem Imeli smo kozlička.

DSC05759-1

V nadaljevanju so nastopili šolski otroci vseh skupin v Berlinu. Recitirali so številne pesmi Anje Štefan (Tri repice, Devet pogumnih miši, Ko krasimo smrečico, Snežinke), Toneta Pavčka (Čuri Muri, Prvič v šolo) in drugih pesnikov (Lestev in sirček, Uspavanka, Jabolko). Mak Podgoršek je prebral zgodbico Primoža Suhodolčana O fantu, ki je plezal na ograje, in zaigral na čelo.

DSC05796-1    DSC05766-2

Nato so učenci torkove in sredine skupine odigrali dva dramska prizorčka – Sovico Oko Svetlane Makarovič in slovensko ljudsko pravljico Biski volk, rávanški petelin in lisica iz Zagate.

V drugem delu programa so učenci za občinstvo pripravili t.i. „ugankarski maraton“ - živalske uganke Anje Štefan. Vsak učenec je povedal eno ali več ugank. Ob vsaki uganki je občinstvo na elektronski prosojnici lahko videlo po tri fotografije za lažje ugibanje. V ugibanju so bili zlasti glasni otroci, ki so se ob kvizu očitno zabavali.

DSC05791-2    DSC05790-1

Starši so otroke in učiteljico nagradili z bučnim aplavzom, sv. Miklavž pa je s pomočjo angelčkov razdelil darila. Vse zbrane sta pozdravila tudi gostitelj in slovenski župnik v Berlinu gospod Izidor Pečovnik - Dori ter veleposlanica gospa Marta Kos Marko.

DSC05803-1

(Na fotografijah utrinki z miklavževanja v Berlinu.

Foto: Sašo Podgoršek)

Ustvarjalna delavnica

V petek, 18. novembra, in v soboto, 19. novembra, so bile v prostoru Društva narodnih manjšin v Banjaluki ustvarjalne delavnice. Vodili sta jih Božena Kolman Finžgar in Katja Bevk, obe prihajata iz Knjižnice Antona Tomaža Linharta iz Radovljice. Delavnice sta izvedli v okviru projekta Knjižnica – vesolje zakladov, ki že štiri leta povezuje radovljiško knjižnico in Društvo Slovencev Triglav.

b 006   b 014   b 041

Na delavnicah smo krasili platnene torbe. Sodelovali so odrasli, osnovnošolci, srednješolci in tudi gostje z Gimnazije Ledine iz Ljubljane. Vsi so lahko pokazali svojo umetniško žilico, nekateri so risali, drugi slikali, eni so si pomagali s štampiljkami iz krompirja, nekateri pa so prijeli v roke šivanko in sukanec in so na torbo kaj prišili. Prav vsaka torba je zato nekaj posebnega. Za vse, ki radi ustvarjajo, so ustvarjalne delavnice priložnost za druženje, izdelki, ki nastanejo, pa lep spomin.

IMG_1902   b 021

Uvod v delavnici za odrasle in osnovnošolce je bila pravljica Pšenica – najlepši cvet. Knjižničarka Katja Bevk nas je s svojim glasom popeljala v pravljični svet, ki ni le domišljijski, saj skriva v sebi veliko resnic o svetu, v katerem živimo. Umetnost bogati naše življenje, skozi umetnost vstopamo v medosebne odnose, zato je vsak stik s književnostjo, glasbo, filmom in likovno umetnostjo dragoceni del dopolnilnega pouka slovenščine.

Barbara Hanuš

Obisk dijakov iz Ljubljane

Aprila so bili učenci dopolnilnega pouka slovenščine gostje dijakov Gimnazije Ledina, 18. novembra so oni obiskali nas. S profesoricama Nino Levstik in Darinko Avbar Kosovelj je prišlo šest dijakov 2. a. 

Banjaluka 24   b 048   b 066

Prvi dan so si ogledali Slatino. Sprejela jih je prof. geografije Oksana Lunić s svojimi učenci. Učenca, ki obiskujeta turistični krožek, sta predstavila znamenitosti tega zdraviliškega kraja, učenki dopolnilnega pouka slovenščine Katarina Jekić in Elena Lunić sta njune besede prevajali v slovenščino. Gostje so bili navdušeni nad vsem, kar so videli, celo do kamnite krogle so se sprehodili. Poskusili so tudi tradicionalno hrano – banjaluške čevapčiče.

Iz Slatine so se odpeljali v Banjaluko. Pred Društvom Slovencev Triglav so jih počakali naši dijaki. Skupaj so preživeli popoldne in večer, naslednji dan pa so prišli na ustvarjalno delavnico. V prostoru, kjer vsako soboto poteka pouk slovenščine, to soboto nismo pokazali samo svojega znanja jezika, ampak smo skupaj risali, slikali in celo šivali. Delavnico poslikave platnenih torb sta vodili Katja Bevk in Božena Kolman Finžgar iz Knjižnice Antona Tomaža Linharta iz Radovljice. Po delavnici sta nas dijakinji Srednje turistične šole Sofija Vranješ in Marija Pristaš popeljali na ogled Banjaluke.

b 044   Banjaluka 17   Banja Slatina 7

Zvečer so se gostje in gostitelji udeležili martinovanja, tako so imeli dijaki iz Ljubljane možnost prisostvovati staremu obredu – krstu mladega vina. Kulturnemu programu, v katerem je nastopila tudi otroška folklorna skupina Društva Slovencev Triglav, je sledila večerja in sproščena zabava ob glasbi. V nedeljo, 20. novembra, je bil čas le še za sprehod po mestu, popoldan so se dijaki iz Ljubljane odpeljali domov. Vsaka izmenjava učencev je priložnost za učenje jezika in spoznavanje kultur. Vedno se stkejo nova prijateljstva in vedno znova se zavemo, kako podobni so si cilji in želje vrstnikov, čeprav ne odraščajo v isti državi.

b 034

Dijaki z Gimnazije Ledina so svoje vtise o obisku pri nas zapisali v pesmi:

Smo v petek 18. novembra 2016 se v Banjaluko namenili,

Ljubljano zgodaj s profesoricama Darinko in Nino zapustili,

Očarani s pričakovanji se novih dogodivščin veselili.

V Slatini  se prvič z go. Oksano  in mladimi geografi seznanili.

Enkratno predstavitev v dveh jezikih doživeli,

Na sončku  kod Miče ob čevapčičih se greli,

Slatinskega vira toploto preverili in  kamen premerili,

Ko že proti Banjaluki smo kombi usmerili.

Ob Klubu narodnih manjšin  že  Barbara ter gostitelji so nas prevzeli,

V nadaljevanju  prijeten dan  ter topel sprejem smo ge. Marije doživeli.

Banjaluških znamenitosti smo si v soboto zaželeli  ter delavnico torb imeli.

Ampak zabava s tem se šele dobro je začela,

Nam s svetim Valentinom spomin na običaj  je ogrela.

Je  folklora nas, go. Natašo in ostale  prijatelje iz Društva Slovencev razveselila,

Ansambla Efekta glasba nam vsem dobro voljo ob krstu vina namenila,

Ljube  Anjo, Marijo, Tijano, Sofijo,  Anđelo in Mihaela  v plesu z nami je združila.

Ure hitro so do nedeljskega slovesa minile,

Ko Lare, Sandre, Maje, Vite, Gašperja in  Jureta  se  misli v upu na ponovno snidenje so poslovile,

In nam vsem srca  v zahvalo toplo so združile.

 

Tudi mi, učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Slatine in Banjaluke, smo jim odgovorili v verzih:

V šoli smo pouk končali,

Srednješolce iz Ljubljane pričakali.

Ljubljančani so se s čevapi  kod Miće sladkali,

A mi smo jih po zdravilišču popeljali.

Tam smo jim o stari cerkvi pripovedovali.

Iz term smo se odpeljali,

Na naslednjem postanku jim kameno kuglo pokazali

In že smo jim v slovo pomahali.

                                                                                                       Katarina Jekić in Elena Lunić

Veseli srednješolci so prišli,

Bojazljivi niso bili,

Atrakcij so si želeli,

Na ogled Banjaluke so hoteli.

Jedli so pico,

Ampak niso šli na sladico.

Lepo smo se imeli,

Uživali ob plesu veseli,

Ko že čas za odhod je bil

In je vsak še zadnje lepe trenutke lovil.

                                           Anđela Babić, Mihael Cucek, Dorotea Katalina, Aleksandra Rogić

 

Barbara Hanuš

 

Zaključek šolskega leta v Banjaluki, Slatini, Prijedoru in Tesliću

V Banjaluki, Slatini, Prijedoru in Tesliću je bilo to šolsko leto več kot 110 učencev, ki so redno obiskovali dopolnilni pouk slovenščine. Najmlajši še niso začeli hoditi v šolo, najstarejša učenka je stara 74 let. Ob zaključku šolskega leta smo podelili potrdila in pohvale, nagradili pa smo tudi vse, ki so letos pridno brali.

Banjaluka 2016 zaključek pouka Partrljič 010   Banjaluka 2016 zaključek pouka Partrljič 099

V Banjaluki sta bila zaključna večera za otroke in odrasle v prostoru Društva narodnih manjšin, prostor je bil komaj dovolj velik za vse, ki svoj prosti čas namenjajo učenju slovenščine in spoznavanju slovenske kulture. Obiskala sta nas dva gosta iz Slovenije. Pisatelj Tone Partljič, letošnji Prešernov nagrajenec, je pripravil zanimiv program, otroci, mladostniki in odrasli so uživali ob poslušanju njegovih zgodb, polnih humorja, najbolj zabavno je bilo, ko so se Tonetu Partljiču pridružili pri gledaliških improvizacijah. 

Banjaluka 2016 zaključek pouka Partrljič 028    

Obisk pisatelja nam je omogočilo Društvo Bralna značka Slovenije, nanj smo se pripravljali z branjem njegovih del, z ogledom filma Moj ata, socialistični kulak in z ustvarjanjem plakatov.

Banjaluka 2016 zaključek pouka Partrljič 028

Druga gostja je bila Božena Kolman Finžgar, direktorica Knjižnice Antona Tomaža Linharta iz Radovljice. Učencem je podelila priznanja za sodelovanje v projektu Knjižnica – vesolje zakladov. Sodelovanje z društvom Bralna značka in z radovljiško knjižnico je že tradicionalno, za bralno značko berejo tudi učenci v Prijedoru in Tesliću. 

Banjaluka 2016 zaključek pouka Partrljič 052   

Cilj pouka slovenščine je tudi spodbujanje ustvarjalnosti otrok. Najmlajši udeleženci dopolnilnega pouka iz Teslića so se na zaključni prireditvi predstavili z igro Trije metulji.

Banjaluka 2016 zaključek pouka Partrljič 122

Ob zaključku šolskega leta vedno izdamo bilten To smo mi, v katerem so predstavljene vse dejavnosti enega leta. Bilten je dostopen na povezavi: http://www.udruzenjetriglav.com/index.php?option=com_content&view=article&id=309&Itemid=40&lang=sl

Banjaluka 2016 zaključek pouka Partrljič 135

učiteljica, Barbara Hanuš

 

Veliko dogodkov, ki jih organizira učiteljica dopolnilnega pouka ga. Natalija Robnik s svojimi učenci ob pomoči staršev, brez katerih seveda ne gre!

Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-001Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-002Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-003Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-004Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-005Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-006Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-007Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-008Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-009Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-010Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-011Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-012Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-013Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-014Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-015Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-016Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-017Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-018Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-019Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-020Frankfurt- 4. 6.- Domovini za praznik- po¦Źitnicam v pozdrav-page-021

 

 

Srečanje banjaluških in ljubljanskih učencev in dijakov

Ekskurzija za učence dopolnilnega pouka slovenščine je vedno povezana z izmenjavo učencev, saj je učenje jezika in spoznavanje slovenske kulture ob stikih z vrstniki najlepše in najučinkovitejše. V nedeljo, 24. aprila, smo si odrasli in otroci iz Banjaluke in Slatine ogledali zbirke Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri, zvečer pa so se osnovnošolci in dijaki srečali z vrstniki, pri katerih so bivali.

Srednješolci, ki obiskujejo dopolnilni pouk slovenščine, so se povezali z dijaki Gimnazije Ledina iz Ljubljane. Aprila smo mi obiskali njih, oni bodo prišli v Banjaluko novembra. Program obiska na Gimnaziji Ledina je pripravila profesorica slovenščine Nina Levstik, gostili so jih učenci 1. a oddelka. Naši učenci so bili del ledinskega vsakdana: sodelovali so pri pouku, družili so se v projektu Noč knjige, kjer so brali in peli, imeli so tudi   prijateljsko tekmo v odbojki. Dijake in člane Društva Slovencev Triglav je sprejel ravnatelj Gimnazije Roman Vogrinc. Druženje je bilo kratko, a v času sodobnih medijev stikov ne bo težko ohraniti.

Banjaluka ekskurzija 2016 Ljubljana 096    Banjaluka ekskurzija 2016 Ljubljana 148

Trinajst učencev dopolnilnega pouka slovenščine je spoznalo vrstnike z Osnovne šole Zgornji Kašelj. Z njimi so bili pri pouku, popoldan pa so spoznavali vsakdan slovenskih učencev. V torek, 26. aprila, smo šolo obiskali tudi odrasli, sprejela sta nas knjižničarka Tina Janc, ki je izmenjavo učencev organizirala, in ravnatelj šole Matjaž Zajelšnik. Knjižničarka Tina je vsakemu učencu podarila knjigo Simone Lečnik Slovenština in jaz, knjigo, ki govori tudi o tem, kako učenje slovenščine ni enostavno.

Banjaluka ekskurzija 2016 Ljubljana 152    Banjaluka ekskurzija 2016 Ljubljana 166

Kmalu bo priložnost, da učencem Osnovne šole Zgornji Kašelj vrnemo gostoljubje, saj se bodo udeležili 17. srečanja učencev dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture, ki bo 21. in 22. maja v Laktaših. Organizator srečanja je Društvo Slovencev Triglav Banjaluka.

Barbara Hanuš

 

 

Dobili smo prispevka učencev dopolnilnega pouka slovenščine iz Pulja na Hrvaškem kjer jih poučuje učiteljica Vera Srdoč. 

Preberite si!

spis ilirska bistrica.pdf

Gremo proti Ilirski Bistrici     Na enem kilometru potoka je bilo 40 žag in mlinov

Gregorjevo že drugič tudi v Berlinu

11. marca, na predvečer gregorjevega, so učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu skupaj z Veleposlaništvom RS v Berlinu že drugič obeležili ta stari slovenski običaj. Dopolnilni pouk slovenščine v Berlinu organizira Ministrstvo RS za izobraževanje in šport in strokovno podpira Zavod RS za šolstvo.

Zamisel za spuščanje ladjic na gregorjevo v Berlinu je že pred leti izrazil priljubljeni slovenski duhovnik v Berlinu, g. Izidor Pečovnik Dori, ki ravno na gregorjevo praznuje svoj rojstni dan. Takrat nam je priznani slovenski etnolog dr. Janez Bogataj ob svojem obisku v Berlinu pripovedoval o tradiciji in pomenu gregorjevega, starega slovenskega običaja.

10369689_1897129613846649_4844017449386241388_n          

Sveti Gregor kot znan prinašalec luči je nekoč pomladi odprl vrata. Na nekdanji god svetega Gregorja je bilo običajno že toplo in to je tudi čas, ko se noč spet začne krajšati in dan postaja daljši. Zato je bila navada, da so zlasti v tistih krajih Slovenije, kjer so veliko delali v zimskih nočeh (npr. čevljarji, krojači idr.), na ta dan dejali, da bodo vrgli luč v vodo, kar je pomenilo konec dela pri umetni svetlobi sveč, trsk in petrolejk. Zato so v teh krajih otroci naredili male lesene splave, namestili na njih sveče ali gorečo snov in jih v večernem času spustili po reki ali potoku v domačem kraju. Tako je voda simbolno odnesla luč. Še danes se je zaradi tega pomena predvsem v Tržiču in drugih krajih na Gorenjskem ohranil običaj, da na predvečer otroci spuščajo “gregorčke” v vodo. To so razsvetljeni, danes že posodobljeni splavi v obliki hišic ali barčic. Običaj ima svoje korenine tudi v Kropi, Železnikih in Kamni Gorici, torej povsod, kjer je bilo razvito obrtništvo. To je zelo zanimiva šega, ki nima svojega izvora v kmečkem življenju, pač pa v obrtniškem in delavskem svetu. Po osamosvojitvi Slovenije se je gregorjevo začelo uveljavljati kot nekakšen neuradni praznik pomladi, in sicer tudi tam, kjer te šege prej niso poznali. Dr. Bogataj nas je spodbudil, da bi tudi v Berlinu začeli obujati to lepo navado, ki ima osnove v kulturni dediščini in daje celotni Sloveniji svojevrstno posebnost.

12832586_1897115050514772_9180921742158973536_n           12799268_1897129480513329_3283600544887872401_n

Gregorjevo je tudi čas, ko v grmovju začnejo ptički žvrgoleti, zato pravimo, da se na gregorjevo ptički ženijo. V preteklosti so nastali še drugi običaji v zvezi s tem praznikom, in sicer v Ljubljani in okolici visijo na vsakem grmu pogačice za ptičjo gostijo, v Beli krajini iščejo otroci pod grmovjem “povitico”, na Dolenjskem pa pravijo da če je tega dne breza zelena so kosi godni že ob svetem Juriju.

Učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu so se že v tednih pred dogodkom pogovarjali o pomenu in tradiciji gregorjevega, iskali informacije in fotografije na svetovnem spletu in načrtovali različne modele hišic in ladjic iz papirja. Učili so se številnih pesmic o ptičkih in pomladi (So ptički se ženili, Sinička, Prišla bo pomlad, Kukavica …) in jih opremili z ilustracijami. Posebej jim je bila všeč pesem Svetlane Makarovič Ptičja himna in odločili so se, da jo bodo na dan prireditve zapeli ob reki v pozdrav pomladi.

V petek, 11. 3. 2016, na predvečer gregorjevega, so se slovenske družine z otroki zbrale na slovenskem veleposlaništvu v Berlinu in se družile ob ogledovanju lepih hišic in ladjic, ki so jih učenci naredili doma in prinesli s sabo, ter prijetnem klepetu. Na srečanju sta zbrane slovenske družine pozdravila veleposlanica RS v Berlinu ga. Marta Kos Marko in minister za goapodarski razvoj in tehnologijo, g. Zdravko Počivalšek, ki se je ravno v teh dneh mudil v Berlinu. Učenci dopolnilnega pouka so ob kitarski spremljavi učiteljice Magdalene Novak zapeli dve pomladni pesmi za lepše razpoloženje.

12828441_1897126380513639_150344334697563008_o         10272662_1897126483846962_3750337053519043346_o

Po prijetnem enournem druženju smo se vkrcali v avtobus in se na kratki vožnji odpeljali do reke Spree. Ob reki smo skupaj zapeli nekaj pomladnih pesmi. Medtem se je nekoliko zmračilo in otroci so ob pomoči staršev prižgali svečke ter hi ladjice spustili po reki. Odhajajoče ladjice smo pospremili s pesmijo Barčica.

Izjemno lepo urejen prostor ob reki Spree pred moderno stavbo Marie-Elisabeth-Lüders-Haus iz leta 2003, s pogledom na zanimiv kontrast med moderno zgradbo Paul-Löbbe-Haus in mogočno renesančno arhitekturo nemškega parlamenta je pričaral naravnost čarobno vzdušje. Zbrali smo se ravno v času, ko se je začelo rahlo mračiti, in naše plavajoče hišice s prižganimi svečkami so v tem mirnem kotičku med mešanico sodobnosti in zgodovine prišle do pravega izraza, tako v očeh otrok kot tudi odraslih.

Prireditev je bila dobro obiskana, udeležilo se je je okoli 30 družin z otroki v starosti od dveh do deset let. To je za naše razmere lepa številka. Vsi udeleženi smo se ob druženju prijetno počutili, ustvarjanje in spuščanje hišic s prižganimi svečkami po vodi pa je posebej očaralo otroke.

Vsi udeleženi smo se strinjali, da bomo s tem lepim običajem v Berlinu nadaljevali.
Zahvaljujemo se Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Veleposlaništvu RS v Berlinu za podporo pri organizaciji tega dogodka.

Magdalena Novak, učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu