Slovenska kulturna skupnost Borskega okraja "Drago Čeh"

• Naslov: 3. Oktobar 19210 Bor
  • Tel: 00381 30427520, 0038
  • Fax: 00381 30 445555
  • Predsednik: Elizabeta Ferš Rašić
  • Datum ustanovitve: 5. 10. 2005
  • Število članov: SKS Drago Čeh 197,
  • Druge aktivnosti:

- Projekt "Slovenci v borskem okraju"
    SKS Borskega okraja Drago Čeh in mestni odbor imajo nalogo oživljanja slovenskega jezika in kulture. SKS Borskega okraja, Mestni odbor v Majdanpeku skupaj s SKS Ivan Cankar iz Zaječarja in SKS Jernej Kopitar iz Kragujevca so oktobra 2005 ustanovili Združenje Slovenskih kulturnih skupnosti Srbije.

• Opis:

V Boru sredi XX. stoletja je bila ena petina slovenskega prebivalstva. Zarad velikega števila Slovencev v Boru 05.10.2005 je osnovana SKS Drago Čeh. Ustanovitv SKS Ivan Cankar aprila 2003 so potprli tudi Slovenci iz Bora.
    - Imamo svojo biblioteko, svoj zdravstveni odbor, akcije prostovoljnega krvodajavstva, imamo tudi svoje dopisnike v glasilu »Slovenska beseda«, SKS »Ivan Cankar« iz Zaječara, časopis izhaja tri do štirikrat letno. Udeležujemo se vseslovenskega srečanju v Državnem zboru v Ljubljani in proslav na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Beogradu.
    Organiziramo proslavo Dneva Dražavnosti R. Slovenije in Prešernov dan.
    Članova se so se udeležili srečanju recitatorjev v društvu Slovencev »Planika« Zrenjanin.
    Dvakrat smo imeli slovesno božično mašo, s koncertom pevskega zbora "Josip Vošnjak" in "Lavirint".
    Izredno dobro sodelujemo z lokani mediji; TV, radijskimi postajami in časopisi.
    Dobro sodelujemo z Občino, rudarsko topioničarskim basenom Bor. V veliko pomoč so nam pri organiziranju letnih skupščina (pri nas gostujejo predstavniki Veleposlanišva iz Beograda in otroci Draga Čeha iz Slovenije...)
    Tri naši člani so se udeležili v Brestovačkoj banji sestanka na temo Medetniške tolerance , multikulturalnosti in manjšinskih pravic v pravni zakonodaji Republike Srbije.
    Naša skupnost je izvolila dva elektorja, ki bodo podprli osnutek Nacionalnega sveta Slovencev v Republiki Srbiji.

• Koledar srečanj:

Enkrat mesečno zadnji četrtek. Vsako leto v oktobru redna letna skupščina, Srečanje upravnega odbora Združenja - štirikrat letno.

Nazaj na seznam