Slovensko kulturno društvo sv. Barbara

• Naslov: SKD Sv. Barbara, Bostulpstraat z/n, 3630 Maasmechelen
  • Tel: +32 495 771 595
  • E-mail naslovi:
  • Predsednik: Tansek Avgust (+3289772454)
  • Datum ustanovitve: 3. maj 1929
  • Število članov: 100
  • Opis: Letos praznuje naše društvo 80. letnico obstoja. Društvo sv. Barbara so ustanovili predvsem delavci rudarji, ker je bila v tistem času socialna oskrba še zelo pomanjkljiva in so na ta način pomagali drug drugemu.

Člani društva so Jugoslovani vseh narodnosti, največ pa je Slovencev. Tudi nekaj Belgijcev je pristopilo k društvu, ki se financira s članarino, dohodki od prireditev, daril častnih članov in občinsko podporo. Na razpolago je tudi društvena knjižnica, v kateri imamo približno 600 knjig. Slovenska šola je že leta 1929 začela s poukom in še tudi danes vedno deluje. Društvo ima tudi svoj lokal, ki je vsak vikend dobro obiskan in kjer imamo svoje prireditve. Trudimo se, da bi ohranili naš jezik in pa tudi običaje in da čimbolj pritegnili tudi mladino, ki pa nima zmeraj časa ali pa tudi interesov.

Mesto Maasmechelen je pobrateno s Škofjo Loko in na ta način ohranjamo stike s Slovenijo. Društvo organizira pogrebe in oskrbuje grobove rojakov, posebno tistih, kateri nimajo tu svojih sorodnikov. Obiskujejo bolnike in skrbijo za darila ob porokah in rojstvih svojih članov. Vsako leto organiziramo tudi 2 piknika, letos žal ni šlo zaradi priprav na 80. obletnico.

Naše društvo je eno izmed najstarejsih v Beneluxu in na to smo zelo ponosni in upamo še na mnoga leta. Tudi na veleposlaništvo RS v Bruslju se lahko vedno obrnemo in so vedno dobrodošli na naših prireditvah.

• Koledar srečanj:
  • 14. marec 2009: pogostitev za člane varčevalce