PREDSTAVITEV KNJIGE »KVANTNI ČOLNAR«

datum: 02.03.2022

Literarni delavnicI mednarodnega projekta mladih, imenovanega Lepljenka, ki je bila 25. februarja 2022, je v dvorani Narodno univerzitetne knjižnice Republike Srbske Banjaluka sledila še umetniška intervencija ob predstavitvi knjige Sama Dražumeriča 'Kvantni čolnar'. Knjiga je bila prevedena v srbski, angleški, nemški in portugalski jezik. Sodelujoči v gledališko-plesni intervenciji so novomeški dijaki in študentje (Amika Zoja Jelič, Lana Traven, Maja Tomić, Kal Kotar Dražumerič, Lovro Mirtić, plesalki Veronika Valdés in Anamaria Bagarić; režija dr. Andreja Kopač).

Zbrane sta uvodoma pozdravila Ana Marjanović iz Društva Slovencev Triglav Banja Luka in veleposlanik Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini Damijan Sedar.

kvantni čolvar   kvantni čolvar

Omenjena dogodka sta podprla JSKD in Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Gre za nadaljevanje več kot 20-letnega zglednega sodelovanja omenjenih društev, ki povezujeta kulturne ustvarjalce Novega mesta in Banjaluke.

Samo Dražumerič (Novo mesto, 1971) je izdal tri pesniške zbirke: Ulica (1991), Kel-te-ta ulica (1993), Tiha mačka in keltski metulji (1997) in tri romane Fantazija smehljajev (2000), Lovci na oblake (2003), Enakonočje v Montevideu (2013). Svoje pesmi je objavil v antologijah, zbornikih in pesniških listih. Je idejni vodja in mentor mednarodnega projekta mladih LEPLJENKA-POTUJOČI LABOD. V novomeškem literarnem klubu je vodil mednarodne literarne izmenjave. Je ustanovni član Umetniškega kolektiva Strelci. Vodi literarne delavnice, je član posameznih literarnih strokovnih žirij, v mreži JSKD sodeluje kot regijski strokovni selektor.

kvantni čolvar