KULTURA POVEZALA MLADE IZ BANJALUKE IN NOVEGA MESTA

datum: 02.03.2022

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Umetniški kolektiv Strelci in Društvo Slovencev Triglav Banja Luka so s kulturnimi delavnicami in dogodki povezali mlade iz obeh držav.

delavnica

Na Gimnaziji Banjaluka je bila v petek, 25. februarja, literarna delavnica mednarodnega projekta mladih, imenovanega Lepljenka. »Mladi so prihodnja plast družbe, zato je še kako pomembno, da njihovim razmišljanjem omogočimo širino. Raznovrstno širino, ki jim bo v pomoč pri graditvi pravičnejše in strpnejše družbe. Mladi so skozi ustvarjalni proces izdelave lepljenke nazorno predstavili svoj odnos do družbenih procesov ter prikazali svoje samoniklo, kritično razmišljanje,« je povedal mentor delavnice, pesnik in pisatelj Samo Dražumerič.

delavnica   delavnica

Delavnica je bila namenjena dijakom banjaluške gimnazije. Zaključek omenjenega projekta, ki se je začel leta 2019 in v katerem poleg Gimnazije Novo mesto sodeluje še sedem tujih gimnazij, sicer sledi junija letos, ko bosta JSKD – OI Novo mesto in Umetniški kolektiv Strelci priredila še razstavo izdelanih lepljenk in predstavila katalog. Prvi katalog, tj. Lepljenka – potujoči labod, so izdali leta 2018, v njem pa so predstavili najboljša dela, nastala iz omenjenega projekta, v katerem je sodelovalo kar 460 gimnazijcev iz 13 slovenskih šol.

delavnica   delavnica

Petkovi delavnici je v dvorani Narodno univerzitetne knjižnice Republike Srbske Banjaluka sledila še umetniška intervencija ob predstavitvi knjige Sama Dražumeriča 'Kvantni čolnar'.