Slovenska skupnost Tuzla obeležila 25 let delovanja

datum: 09.10.2018

Slovenska skupnost Tuzla, pod motom „25 let z Vami“, letos obeležuje pomemben jubilej, 25 let delovanja. Ob tej priložnosti je bila v soboto, 22. septembra 2018 v Kristalni dvorani hotela Tuzla SVEČANA AKADEMIJA, na kateri so bili prisotni veleposlanica R Slovenije v BiH, Nj.E. Zorica Bukinac, predstavniki Kantona in Mesta Tuzla, gostje iz Slovenije, v imenu Združenja SIM je pozdravila glavna tajnica ga. Jasmina Ilič, člani slovenskih skupnosti iz Zenice, Kaknja in Breze, ter številni meščani in člani te Skupnosti.

Svečana Akademija je bila odprta z intoniranjem himne Bosne in Hercegovine ter izvajanjem himne Republike Slovenije s skupnim nastopom Ženskega zbora „Slovenčice“ Tuzla in Ženskega zbora „Sanje“ iz Nove Gorice.

Tuzla

Po kratkem uvodu z besedilom o nastajanju Slovenske skupnosti in njenem delovanju v vseh minulih 25 letih, je sledil nastop Tuzlanskih mažuretk pod  vodstvom članice Slovenske skupnosti Amire Salković.

Tuzla

V Slovenski skupnosti Tuzla je posebne pozornosti deležno ohranjanje slovenskega jezika, kulture in običajev slovenskega naroda, zato se v prostorih Slovenske skupnosti organizira pouk slovenskega jezika in kulture za otroke in odrasle, ki ga vodi učiteljica Slavica Pavlović. Učenci su potomci tretje in četrte generacije Slovencev v Tuzli. Predstavili so se z recitalom, ter na ta način občinstvo seznanili s prekrasnimi slovenskimi pokrajinami.

Tuzla

Ženski zbor „Slovenčice“ je bil ustanovljen v okviru Slovenske skupnosti Tuzla leta 2009.  V zboru danes aktivno poje 26 članic pod vodstvom zborovodkinje prof. Lejle Mulaosmanović. Predstavile so se s slovenskimi pesmimi  Po jezeru, Lipa in Slovenka sem, ob klavirski spremljavi gostje iz Nove Gorice, pianistke Anice Furlan. Ob tej priložnosti je bilo  dolgoletnim članicam zbora in zborovodkinji dodeljeno priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – bronasta Gallusova značka za pet let delovanjav pevskem zboru.

Tuzla   Tuzla

Gostje Svečane Akademije so bile članice  Ženskega zbora „SANJE“ iz Nove Gorice, Slovenija, ki deluje v okviru istoimenega društva, in ki je lani slavil 20 let obstoja. Zbor vodi  zborovodkinja Ingrid Kragelj, na vseh njihovim nastopih pa jih spremlja pianistka Anica Furlan. Tuzlanski publiki so se  predstavile s slovenskimi pesmimi  Veseli pastir, Na tujih tleh,  V maju, Sonce ljubo, Slovenija od kod lepote tvoje, za konec pa so  presenetile z izvedbo čudovite bosanske sevdalinke Kad ja pođoh na Bembašu.

Tuzla

Na koncu akademije je predsednica Slovenske skupnosti Tuzla Dragica Tešić poudarila, da je v obdobju dveh in pol desetletij delovanja Slovenska skunost Tuzla naredila veliko na področju negovanja slovenskega jezika, kulture in običajev slovenskega naroda ter da sta Ženski pevski zbor „Slovenčice“ in Likovna sekcija nosilca kulturnih aktivnosti Skupnosti, po katerih smo znani v Tuzli, Bosni in Hercegovini, Sloveniji in v  regiji. Dodala je, da številni kulturni dogodki, ki jih je organizirala Slovenska skupnost Tuzla v vseh teh letih, niso pomembni samo Slovencem, ampak tudi ostalim prebivalcem Tuzle in Tuzlanskega kantona, ker se Slovenska skupnost s svojim delovanjem trudi, da prispeva k oblikovanju kulturne ponudbe v mestu, pokaže prebivalcem Mesta in Kantona, da so Slovenci del te lokalne skupnosti, da negujejo svoj jezik in kulturo in imajo kaj pokazati.

Tuzla   Tuzla   Tuzla

Ob priložnosti tega pomembnega jubileja je Slovenska skupnost Tuzla  v znak hvaležnosti  za podporo tekom vseh teh let, dodelila slike, nastale na likovnih kolonijah „Slovenci v Tuzli“ in knjigo „Amalija“ Veleposlaništvu Republike Slovenije v Sarajevu, Uradu Vlade Republike  Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mestu Tuzla, Vladi Tuzlanskega kantona, Bosanskemu kulturnemu centru Tuzla in Hotelu Tuzla,  Ministrstvu za izobraževanje in šport TK pa bo vročenih 130 knjig „Amalija“, biografije Amalije Lebeničnik, za vse osnovne in srednje šole Tuzlanskega kantona.

Svečana akademija se je končala s skupnim nastopom Ženskeg zbora „Slovenčice“ in Ženskega zbora „Sanje“, ki sta navdihnjeno izvedla kompozicijo „Slovenska dežela“.

Program sta vodili novinarka in sodelavka radia „Veseljak“ Edita Žugelj iz Slovenije in voditeljica Asja Kavgić iz Tuzle.

predsednica i veleposlanica   veleposlanica_voditeljica_gosti

Po končani Svečani akademiji je sledilo v Kristalni dvorani druženje vseh udeležencev in gostov ob zvokih slovenske glasbe in prepevanju slovenskih pesmi.

Tuzla   Tuzla   Secana akademija_GOSTI_Kakanj_Zenica_Breza

Dragica Tešić