Vseslovensko petje s srci

datum: 24.03.2021

Drage Slovenke in Slovenci!

Slovenski človek je ponosen, ko uporabi svoj jezik, svojo kulturo, svojo tradicijo. Petje je izraz svobode. Svobode izražanja naše kulture. Slovenci smo narod petja in prav petje je tisto, ki nas bolje poveže. Vse generacije, vse družbene sloje doma in po svetu, s posluhom ali brez in to kjerkoli.
Letos se bomo znova že četrto leto povezali v skupnem projektu »Vseslovensko petje s srci», na dan zaščitnika Sv. Jurija, ki po naši tradiciji prinaša pomlad, obilje in zdravje v družino.

Vsi pevci v zamejstvu in po svetu, vabljeni k sodelovanju!

Skupaj bomo peli slovenske pesmi, 23. aprila med 10. in 11. uro.

Prikličimo spomin na to, kdo smo. Povežimo se v zvočno zaveso in na navidezni oder stopimo vsi.

Petje je naša najobsežnejša kultura na katero smo ponosni, z bogato zakladnico pesmi, ki še živijo med nami in z največ pevskimi zbori v svetovnem merilu.

Z zvokom in glasbo lahko postanemo bolj zdravi, lahko prekinemo negativne lastnosti in vzorce, ki se pojavijo v fizičnem telesu in v okolju. Petje vpliva na čustveno in mentalno ter duhovno stanje človeka, ki prinaša mir in ravnotežje. Na mestu, kjer pojemo, prižgemo čajno svečko za nas srčni ogenj, kot izraz slavja in pripadnosti. Storimo to zase, za svoje otroke in za naše prednike.

Slavimo!

• Življenje.

• 30 let samostojnosti.

• 100. obletnico smrti skladatelja Josipa Ipavca.

• Uvod v poletni Evropski festival zborovskega petja Cantat.

Naj zavlada pozitivna misel, povezanost in veselje!

Obvestite prijatelje, znance, sosede, da naredimo mrežo, ki bo prepletena z energijo naših src.

KAKO?

Pojemo od DOMA, iz teras, balkonov, na delovnem mestu, v avtomobilu, v šolah, vrtcih, na zelenih javnih površinah.

KJERKOLI,… na okoliških hribih, v parkih, okoli gradov, cerkva, kapelic… uporabimo svoj GLAS.

Pripravljen je izbor 10-tih skupnih pesmi na kanalu YouTube »Vseslovensko petje s srci 2021«.

Ostale dodane pesmi si izberite po lastnem izboru ali pojete svoje pesmi. https://www.youtube.com/watch?v=Zc7aLyhZ94c&list=PLNDDX38KzsLEsbhwFYzgM gpQ_4RIycsDb

➢ Vabljeni pevci, glasbeniki, kulturna društva, VSI, da na javnih zelenih površinah ob primerni medsebojni varnostni razdalji zapojete in navdušite mimoidoče. Vsak v svojem lokalnem okolju. Narava nas podpira.

Predlogi za naša največja mesta: Ljubljana: park Tivoli vse do Rožnika, pot na grad, obrežje Ljubljanice,…

Maribor: Slomškov drevored, Kalvarija, pot na Piramido, parki…

Celje: obrežje Savinje

➢ Glasbeniki lahko od doma preko različnih aplikacij povabite svoje sledilce in zapojete skupaj. Zapojemo pesmi iz skupnega seznama, da smo usklajeni. Nato zapojete za vašo publiko svoje najljubše pesmi. Tako se priključujete obsežnemu projektu in hkrati naredite nekaj zase in za svojo publiko.

➢ Otroci zapojete po razredih v šolah ali na bližnjih javnih zelenih površinah, na varni medsebojni razdalji.

➢ Delavci v tovarnah, obratih, servisih ob delu zapojete, kot včasih med delovno brigado. ➢ Zapojete lahko kjer koli se nahajate, če ne na glas pa vsaj znotraj sebe (tudi na bolnišnični postelji). Naj radost in povezanost prežema naša srca.

➢ Posnemite sebe ali druščino in objavite posnetek v medijih.

Upoštevamo vladne odloke in higienska priporočila NIJZ.

Projekt podpirajo: Zavod Republike Slovenije za šolstvo (2020) Ministrstvo za kulturo (2018, 2020) Lansko leto (2020), je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Marjana Šarca, predlansko leto (2019) je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja .

Pobudnica projekta: Matea Brečko

Elektronski naslov: vseslovenskopetje@gmail.com FB: Vseslovensko petje s srci https://www.vseslovenskopetje.si/

…SVOBODNO SONCE NAJ SIJE SPET,

NA TO DEŽELO IN NA VES SVET,