Obisk ministrice dr. Helene Jaklitsch na izseljenski matici

datum: 03.09.2020

2. septembra nas je na novi lokaciji obiskala ministrica z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Z veseljem smo ji pokazali naše nove prostore na Linhartovi 13 v Ljubljani, kjer imamo poleg pisarn tudi novo, lepo urejeno knjižnico.

Jaklitsch   Jaklitsch

Ministrica si je ogledala tudi arhiv, ki je zelo bogat predvsem s fotografskim materialom. Izpostavili smo potrebo po digitaliziranju celotnega arhivskega materiala in to bo v naslednjem obdobju tudi ena od pomembnih nalog matice.

Jaklitsch

S članicami in člani izvršnega odbora je tekel pogovor predvsem o rednem delu matice, o projektih, ki jih želimo realizirati v bodoče.

Jaklitsch

Izpostavili smo obeležitev 70. obletnice delovanja izseljenske matice, ki bo v letu 2021. Smo najstarejša organizacij v Sloveniji, ki sodeluje in se povezuje s slovenskimi društvi in posamezniki z vsega sveta,  z neprekinjenim delovanjem, od leta 1951. V naslednjem letu bomo to obletnico obeležili s priložnostnimi pripreditvami, razstavami, želimo pa tudi v sodelovanju z RTV Slovenija posneti krajši dokumentarni film o našem delovanju.

Jaklitsch

V letu 2021 bo tudi 30. obletnica organiziranja likovne kolonije.

V naših načrtih nas je ministrica podprla in v bodoče bo poskusila zagotoviti še bolj stabilno financiranje našega delovanja.  Obiska se je udeležil tudi sekretar z urada, dr. Zvone Žigon in sodelavka Ana Šket.