Kultura nas povezuje SLOVENCI V ZADRU OBELEŽILI KULTURNI PRAZNIK

datum: 19.02.2020

Slovensko kulturo društvo Lipa Zadar deluje že 15 leto, likovno kolonijo izvaja že 13 leto,
Izvedli so 161 dogodkov, izdali 4 knjige..
Tudi letos je Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar organiziralo Slovenski kulturni dan v petek 14. februarja 2020. v Multimedijalni dvorani Mestne knjižnice Zadar.

„Obeležujemo Slovenski kulturni dan, ki ga edino Slovenci v svetu obeležujemo kot nacionalni praznik. Obeležujemo ga vsako leto in to povežemo z redno letno skupščino,“ je povedala Darja Jusup, predsednica društva.

Zadar 2020   Zadar 2020

Številni navzoči so enoglasno potrdili poročilo, ki ga je podala Darja Jusup, organizirali 12 likovnih kolonij, številne razstave, koncerte kulturnih društev iz Slovenije, predstavljanje slovenskih dokumentarnih filmov, založili  štiri knjige in načrte za tekoče leto. Sprejeli so finančno poročilo, ki ga je podala Katarina Bezić, predsednica Nadzornega odbora in načrt dela za 2020. leto.

Letos so v goste prišli Sorški orgljičari, člani Kulturnega društva Oton Župančič Sora pod umetniškim vodstvom Roka Kranjca. Prišla je tudi Jasmina Ilić, glavna tajnica Slovenske izseljenske matice iz Ljubljane s katero SKD Lipa Zadar sodeluje v številnih projektih. Tako smo lansko leto v skupnem projektu tiskali zbirko pesmi in proze Andreje Malte z naslovom Nikoli ne veš, ali me štekaš.

Zadar 2020

Po nagovoru Jasmine Ilić, glavne tajnice Slovenske izseljenske matice, ki je spregovorila o pomenu Prešernovega dneva kot slovenskega nacionalnega praznika, je Anamarija Gorenc recitirala Prešernove stihe. Lastne pesmi sta predstavili Marija Ivoš in Zorica Buljanović.

Zadar 2020     Zadar 2020

Vse prisotne pa je posebej navdušila pesnica Mojca Baresa, članica nekdanjega SKD Dr. France Prešeren iz Šibenika, z recitacijo lastnih pesmi o različnih vrstah ljubezni do domovine, otrok, in … na veselje vseh prisotnih, do čokoladnih napolitank.

Sorški orgljičari so s spletom narodnih, ponarodelih in znanih popevk zaokrožili svoj nastop in praznovanje Prešernovega dneva pri Slovencih v Zadru.

Zadar 2020

Tekst: Darja Jusup