Kulturni bazar 2016 - "Kultura se predstavi"

od 31.03.2016 do 31.03.2016

Kulturni bazar, tradicionalno nacionalno prireditev, ki bo letos potekala že osmič, pripravljamo skupaj z Ministrstvom za kulturo in Zavodom RS za šolstvo, v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za zdravje in Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO, ki je tudi častna pokroviteljica. Izvršni producent prireditve pa je Cankarjev dom v Ljubljani.

Na novinarski konferenci Kulturnega bazarja 2016, so o pomenu projekta z različnih vidikov spregovorile Mirjam Kalin, ravnateljica OŠ Dobravlje, Sandra Jenko, kustosinja pedagoginja v Slovenskem gledališkem inštitutu, nacionalna koordinatorica za področje gledališča, Saša Šepec, koordinatorica in organizatorka kulturnih prireditev v Kulturnem centru Janeza Trdine, nacionalna koordinatorica za kulturne domove, in Ivana Djilas, režiserka. Nataša Bucik, članica programskega odbora Kulturnega bazarja in nacionalna koordinatorica kulturno-umetnostne vzgoje na Ministrstvu za kulturo, je predstavila program in novosti letošnjega Kulturnega bazarja.

Osrednja tema Kulturnega bazarja 2016 je pismenost, kot koda razumevanja različnih področij umetnosti, s poudarkom na razvijanju bralne pismenosti in bralne kulture. Me drugim je poseben poudarek v programu strokovnega usposabljanja namenjen predstavitvi primerov dobrih praks partnerskega povezovanja VIZ in kulturnih ustanov. V tematskem sklopu Recept za popestritev pa bomo izpostavili uspešno medresorsko sodelovanje področja izobraževanja in kulture z drugimi področji, in sicer s kmetijstvom in prehrano ter zdravstvom.

Poleg zanimivega programa strokovnega usposabljanja v dvoranah, bo pestro tudi na razstavnih prostorih v vseh treh preddverjih Cankarjevega doma, saj bo več kot tristo kulturnih ustanov in drugih partnerskih ustanov iz vse Slovenije, predstavilo svojo kulturno-vzgojno ponudbo strokovnim delavcem VIZ in drugim obiskovalcem Kulturnega bazarja.

Na dogodek je prijavljenih 1046 strokovnih delavcev in 1278 otrok oz. mladih s spremljevalci (organizirane skupine iz VIZ).

Vabljeni k udeležbi na Kulturnem bazarju 2016 v četrtek, 31. marca, v Cankarjevem domu. Program strokovnega usposabljanja in Program za otroke, mladino in odrasle, vse, ki vas zanima kultura, najdete na spletni strani KB.