Srečanje v moji deželi

Srečanje v moji deželi je prireditev namenjena Slovencem iz zamejstva, sveta in domovine. Je najstarejšo izseljensko srečanje, ki se odvija prvo nedeljo v juliju.

Prireditev je nastala leta 1956 na pobudo ameriških Slovencev, ki so v času svojega obiska v Sloveniji želeli proslavljati ameriški dan neodvisnosti. Obrnili so se na Slovensko izseljensko matico s prošnjo, da jim to omogoči. V začetku smo srečanja imenovali pikniki, ki so doživeli velik odziv. Prerasli so v srečanje vseh izseljencev. Slovenska izseljenska matica je leta 1989 piknik preimenovala v »Srečanje v moji deželi« in začela nanj, poleg izseljencev, vabiti Slovence v zamejstvu, domovini in na začasnem delu v tujini. Prireditvi smo dodali kulturni in etnološki predznak. V vseh teh letih je prireditev gostovala v različnih krajih po Sloveniji, udeleževalo se jo je nekaj tisoč gostov z vseh kontinentov, na njem so nastopile mnoge kulturno-umetniške skupine iz sveta in domovine.

Leta 2011 je Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu začel z organizacijo prireditve Dobrodošli doma po vzoru Srečanja v moji deželi. SIM  pri prireditve Dobrodošli doma  sodeluje v  organizaciji  programa.

http://www.slovenci.si/wp-content/uploads/2016/06/Vabilo-Dobrodo%C5%A1li-doma-2016.doc-3.pdf  - Dobrodošli doma 2016

http://www.dobrodoslidoma.si/index.php/component/k2/item/23-program-ptuj - Dobrodošli doma 2015
http://www.uszs.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article//3008/ - Dobrodošli doma 2014
http://www.uszs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/737/2781/299e82451503391f87da4ed1cb383356/ - Dobrodošli doma  2013