TRADICIONALNO PETO ČEZMEJNO SREČANJE ISTRSKIH SLOVENSKIH KULTURNIH DRUŠTEV

datum: 03.07.2017

kategorija: Novice društev - zamejci

Letošnje tradicionalno peto Čezmejno srečanje slovenskih in hrvaških kulturnih društev ob Dnevu državnosti RS in RH 25.06. je organiziral pobudnik te ideje DIP Histria Piran. Oni so nas leta 2013 povabili v Koštabono, da bi slovenskim kulturnim društvom iz hrvaške Istre zaželeli dobrodošlico ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Naslednje leto je to srečanje organiziralo SKD Ajda iz Umaga v Sv.Mariji na Krasu in kljub velikemu neurju uspešno speljalo celotno prireditev. Leta 2015 je bilo srečanje v Sv.Petru nad Dragonjo, leto pozneje pa v Buzetu na Sv.Duhu, tako, da je bila vsako leto prireditev v drugi državi. Začeli smo razmišljati, da bi vključili še kakšno slovensko kulturno društvo iz Italije in smo že v kontaktu z gospodom Egonom Gornikom, podpredsednikom SKD SKALA SLOVAN iz Gropade (TS) za naslednje leto. Premišljevali smo tudi o tem, da bi septembra, ko bodo izšli novi razpisi poskušali s tem projektom dobiti tudi nekaj sredstev iz evropskih skladov, ker so sedaj vsi stroški v breme organizatorja in vsakega posameznega društva.

Letošnje jubilejno srečanje je imelo zelo bogat program kljub napovedanemu neurju. Ob 12 uri smo se člani SKD Ajda Umag, Lipa Buzet, Društvo Slovencev Labin in SKD Snežnik Lovran , kakih 150 članov, zbrali na kmetiji in vinariji Mahnič v naselju Dragonja. Namesto tradicionalnih bobičev nam je organizator postregel z vinsko degustacijo z družinskim someljejem, gospo Ingrid Mahnič, z njenim sinom Nikom in legendo vinarije nonom Guidom, ki je zelo pozorno spremljal kaj govori gospa Ingrid, jo popravljal, dodajal nove štorije iz starih časov.  Posebno sta poudarila, da vse  delajo ročno in z veliko ljubezni zato imajo tudi tako dobra vina. Poskusili smo malvazijo, črno borgonjo, refošk in posebno protokolarno vino občine Piran rose' Portorož-Portorose. Vmes so nam ponudili pravkar pečeni kruh, pršut in sir. Več kot dve uri je minilo v prijetnem druženju, za konec smo si pa še kupili vina, ki smo jih poskusili seveda po zelo dobrih cenah.

V Piranu smo izstopili na avtobusni postaji in se peš napotili proti centru mesta – Tartinijevem trgu. Najprej smo obiskali Muzej podvodnih dejavnosti, kjer so prikazana potapljanja od začetka do danes, posebno stari slovenski potapljači, ki so živeli od izliva reke Soče do Trsta. Za nas je bil vstop prost.

Naslednji muzej, ki smo si ga ogledali je bil Pomorski „Sergej Mašera“ Piran, ki je poln maket raznih ladjic, pomorskih uniform, ladijskih dnevnikov, spričeval. Posebno sta prikazana Sergej Mašera, slovenski poročnik in srpski poročnik Spasić, ki sta  17.04.1941 potopila rušilec „Zagreb“, da ne bi prišel  okupatorjem v roke in se potopila skupaj z njim. Jugoslavanska vlada ju je proglasila za narodna heroja.

Ko smo zapustili muzej, se je vlil močan dež, tako da od dogodka Cars&Coffee na Tartinijevem trgu, pomolu in punti je ostal samo“ coffee“ na odprtem pod dežniki in občudovanje redkih, dragocenih avtomobilov od daleč.

Ob 17.00 uri smo se napotili proti Portorožu, kjer smo na plaži Meduza iskrcali naše člane, ki niso nastopali, mi smo se pa ustavili v KS Portorož, kjer smo se preoblekli in osvežili z vodo in jabolki. Cel čas je padal močan dež, tako da smo prišli mokri, ampak to nam sploh ni pokvarilo razpoloženja. Zbrali smo se na zelo lepi lokaciji,  plaži Meduza v srcu Portoroža, kjer so se nam pridružili še člani SKD Istra Pulj, SKD Oljka Poreč, Portoroški pevski zbor, MoPZ Izola, KUD Hroštole Koper in seveda člani DIP Histria Piran. Od VIP gostov so se odzvali piranski župan Peter Bossman, umaški podžupan Ivan Belušić in Rudi Merljak – sekretar Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Dež je nehal, sonce je zasijalo in program se  je začel. Lučano Grozić predsednik in Dragica, tajnica DIP Histria sta pozdravila vse prisotne v slovenščini, hrvaščini in italijanščini. Zatem je MePZ Encijan iz Pulja zapel nekaj pesmi iz svojega širokega repertoara in, kot vedno, navdušil vse prisotne.

Na oder se je povzpela AJDA, kar polovica pevk je manjkala zaradi bolezni ali privatnih obveznosti, tako da smo se vrnili na začetke, ko smo nastopale kot vokalna skupina, je rekla predsednica Danica Bojković. Ena članica je oblekla rdečo majico na kateri je bil lik Petera Bossmana in smo županu sporočili, da ima obožavalke tudi onkraj meje, na kar se je župan presenetil in srčno nasmejal. Prišel je na oder, za njim podžupan mesta Umaga in Rudi Merljak, ki so se zahvalili za vabilo in nam zaželeli še veliko uspešnih srečanj. Predsednica SKD Ajda Umag je organizatorju prinesla nekaj “duševne hrane“- istrsko malvazijo in unikatno keramiko naše grožnjanske umetnice slovenskih korenin Leonide Bernetič Zelenko. Čeprav samo 10 pevk so Ajdovke zelo lepo zapele stare slovenske ljudske pesmi: Ajdov cvet, Kje so tiste stezice in Pri farni cerkvici in pobrale zaslužen aplavz. Prireditev je vodil g. Iztok Gustinčič v skeču pa je sodeloval Tomaž Klepač in nasmejal od srca celo občinstvo. Sledil je Portoroški pevski zbor in prvič MoPZ Izola s širokim repertoarjem – slovenske ljudske pesmi, hrvaške, italijanske in pesmi v istrskem dijalektu. Na koncu sta ta dva zbora zapela Vstajanje Primorske, člani Encijana in Ajde pa Krasna zemljo Istro mila.

Glede na to, da je dirigent MoPZ Izola prof. Anton Baloh tudi Predsednik Zveze pevskih zborov Primorske, je predsednica SKD Ajda povezala njega in umaškega podžupana, da bi se dogovorili o tem, da bi naslednje leto Primorska pela tudi v Umagu, kar so Ajdovke obljubile, ko so letos prvič nastopile in odprle 48. pevsko revijo Primorska poje 03.03.2017 na Dobrovem v Goriških Brdih. Bil je to dober trenutek, da se tudi Rudi Merljak in Ivan Belušić pogovorita o uvajanju slovenskega jezika v osnovno šolo v Umagu v letošnjem šolskem letu 2017/2018 in o dopolnilnem pouku za ostale člane in maturante.

Druženje se je nadaljevalo ob glasbi in plesu in z Nasvidenje naslednje leto na Učki, kar bo organiziral Snežnik iz Lovrana s pomočjo Lipe Buzet.

Danica Bojković

Slika 1. Oder z Ajdovkami, organizatorjem in Vip gosti