VIII. SLOVENSKI DAN V SLATINI

datum: 30.06.2017

V soboto, 24. junija 2017, je Društvo Slovencev Triglav Banjaluka proslavilo VIII. Slovenski dan. Bil je vroč poletni dan, vendar številnih obiskovalcev to ni motilo. Prišli so, da skupaj s člani slovenskega društva proslavijo spomin na mnoge slovenske priseljence, ki so se v različnih obdobjih doseljevali in si ustvarjali nov dom v Slatini in njeni okolici. Pomembno je ohraniti spomin na preteklost, pomembno ga je prenesti potomcem.

Spet so bile tu stojnice, ki so predstavljale kulturno bogastvo različnih manjšin.  Naše društvo je predstavilo stojnico svojega kulturnega ustvarjanja, imeli smo  zemljevid Slovenije ter kviz o Sloveniji, ki ga je pripravila učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine mag. Barbara Hanuš.

V programu so sodelovali : Brkinska godba 2000, Vokalna skupina Urban Maribor, glasbena skupina Efekt Novo mesto, MePZ Davorin Jenko in Otroška folklorna skupina Društva Slovencev Triglav. Program je vodila članica Društva Ana Marjanović.

CUK_5625   CUK_5682

Začetek prazničnega dne je bil vesel, kajti Brkinska godba 2000 je praznik najavila z defilejem  skozi Slatino. Vse prisotne je pozdravil krajan, član našega Društva Mladen Lunić. Sledila sta govora župana občine Laktaši, Ranka Karapetrovića in konzula Konzularne pisarne Republike Slovenije v Banjaluki, Marjana Ristića. Konzul je pozdravil vse navzoče, jim zaželel prijeten dan in državljanom Slovenije čestital dan državnosti .

CUK_5748   CUK_5629

VIII. Slovenski dan je bil kot vedno prazničen, vesel , poln dobrot, pijače in kljub peklenski vročini čudovit.

CUK_5716

BRKINSKA GODBA 2000 V BANJALUKI

V nedeljo, 25. junija 2017, je Brkinska godba 2000 občine Hrpelje Kozina, gost Društva Slovencev Triglav Banjaluka na VIII. Slovenskem dnevu v Slatini, nastopila v parku Petar Kočić. Za mnoge mimoidoče je bilo igranje pihalne godbe nekaj nevsakdanjega, nekaj, kar se v Banjaluki redko sliši, še posebno v dopoldanskem času.

Mladost ne pozna utrujenosti, mladosti je vedno igriva, razposajena, včasih neposlušna, vendar tudi odgovorna.

Mladost in ljubezen do glasbe sta tokrat na kratek koncert, ki so ga priredili glasbeniki pihalne godbe iz Brkinov, privabili številne poslušalce, ki so zagotovo uživali v njihovi glasbi.

Brkinska_godba_2000

Nataša Kajmaković