SIM danes

Slovenska izseljenska matica (SIM), je skozi desetletja sodelovanja z izseljenci, organiziranja vsakoletnih srečanj ( od leta 1956 ), likovnih kolonij, poletnih šol slovenskega jezika in založniške dejavnosti zbrala bogat arhiv fotografij in lastnih publikacij ter publikacij, ki jih izdajajo slovenska društva po svetu. Revijo »Rodna gruda« in pozneje »Slovenija.svet« je Združenje Slovenska izseljenska matica izdajala petdeset ( 50 ) let. Prav tako je vsako leto izdala Izseljenski koledar in vsake štiri mesece revijo v angleškem jeziku »Slovenija Quaterly magazine«. Tako SIM na podlagi dolgoletne dejavnosti razpolaga z zgodovinsko dokumentacijo, katero se je odločila deliti z vsemi, ki jih izseljenska tematika zadeva ali zanima. V ta namen smo odprli izseljensko čitalnico, ki se nahaja v prostorih SIM na Cankarjevi 1/II.

Čitalnica je odprta od ponedeljka do petka od 8 - 15 ure. Združenje SIM je prostovoljno in neprofitno združenje fizičnih oseb, ki se  združujejo zaradi skupnih interesov pri razvijanju, širjenju, utrjevanju in poglabljanju stikov med Slovenci v domovini in po svetu. Ustanovljena je bila leta 1951 z namenom razvijanja dejavnosti, ki pripomorejo h krepitvi narodne zavesti Slovencev po svetu, zlasti njihovih potomcev. Predvsem z razvijanjem, pospeševanjem in utrjevanjem vrednot na področju kulturne ustvarjalnosti,  različnih oblik izobraževanja in drugih, zanje koristnih dejavnosti. SlM  kandidira na razpisih Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstva za kulturo in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.